KILPAILUKOHTEIDEN HAKU UUDELLE E17-KAUDELLE KÄYNNISTYNYT

Europan 17 -kilpailu käydään keväällä 2023. Yhteenottoja sopivien kohteiden tiimoilta toivotaan kevään 2022 aikana, p. 045-1393665 / Europan Finlandin pääsihteeri Kirsti Rantanen, info(at)europan.fi.
Tervetuloa mukaan!

TEEMA

E17 kilpailukaudella jatketaan ja syvennetään edellisen kauden teemaa  Living Cities – Elävät kaupungit. Teema Caring (for Inhabited Milieus)  tarkentuu kevään 2022 aikana.

TULEVAT KOHTEET

Kilpailun järjestäjinä voivat toimia kaupungit, julkiset sekä yksityiset rakennuttajat, rakennusliikkeet ja muut alan toimijat.  Europan on järjestäjälle vaivaton tapa suunnittelu- tai ideakilpailun toteuttamiseen: kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Europan Finland.

Kilpailukohteiksi sopivat esim. laajemmat alueet sekä korttelikokonaisuudet ja rakennukset.

FOORUMIT

Kilpailukauden aikana järjestetään kolme kansainvälistä foorumia, joihin kaikki kilpailujen järjestäjät, tuomaristojen jäsenet sekä voittajat osallistuvat. Ensimmäinen foorumi on 2022 loka-marraskuun vaihteessa  Ranskassa. Tarkoituksena on käydä keskustelua kauden teeman sekä mukaan valittujen kohteiden tiimoilta, sekä tutustua edellisten kausien voittajien toteutusprosesseihin.

AIKATAULU

2022
kevät – kilpailukohteiden haku
kesä – kohdehakemusten valmistelu
syksy – kohteiden valinta, 1. kansainvälinen foorumi
talvi – kilpailun valmistelu
2023
kevät/kesä – kilpailuaika 3-6/2021
kesä/syksy – arvosteluaika
syksy – 2. kansainvälinen foorumi
alkutalvi –  tulosten julkistaminen
2024 
kevät – toteutusprosessien edistäminen (workshopit, viitesuunnitelmien / luonnosten laadinta, … )
syksy – 3. kansainvälinen foorumi

KUSTANNUKSET

Kilpailuun osallistuminen maksaa noin 100-110 000€ , Suomen kilpailukohteiden määrästä riippuen. Summalle haetaan verovapaus, eli sen päälle ei tule alv:ta eikä voittajien tarvitse maksaa palkinnoistaan tuloveroa.

Summa sisältää kaikki kilpailun kustannukset: palkinnot, tuomarinpalkkiot, kilpailudokumenttien laatimisen, tilaisuuksien järjestelyt sekä osallistumisen kansainvälisiin foorumeihin. Maksu on mahdollista jakaa kolmelle vuodelle 2022-2024.

Europan-organisaation tuki on merkittävää, siksi kaupungilla tai yrityksellä on matala kynnys osallistua kilpailuun. Prosessi on myös edullinen. Europanin organisaatio on tiiviisti mukana koko matkan ajan, ja tukea löytyy niin kysymyksenasetteluun kuin voittaneiden ehdotusten eteenpäin viemiseen.
– Ari Hynynen, professori, Tampereen teknillinen yliopisto

EUROPAN

Europan on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen suunnittelukilpailu alle 40-vuotiaille arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti vajaassa kahdessakymmenessä Euroopan maassa, kohteita on mukana noin 50 joista yleensä 2-3 ollut Suomesta, ja kilpailuun rekisteröityy tuhansia nuoria suunnittelijoita. Lue lisää www.europan-europe.eu; esittelyvideoita myös Vimeossa.

LUE LISÄÄ AIKAISEMMISTA KILPAILUISTA

Viimeisimmän Europan 16 -kauden tulokset löytyvät Europan Europen sivuilta, josta löytyy myös voittajien tarkempia esittelyitä. Hyviä videoita voittaneista töistä myös YouTubessa.

Europan 15-kilpailukauden suomalaiset järjestäjät, kohteet ja palkitut ehdotukset on esitelty Arkkitehtuurikilpailuja 1/2020 -lehdessä. Mukana on kuvia foorumeista ja muista kilpailukauden tapahtumista.  Europan 14 tuloksiin voit tutustua Arkkitehtuurikilpailuja 1/2018 -lehdessä.

Tervetuloa mukaan!