Pihabitat

SPECIAL MENTION – Pihabitat

Marina Basdekis (GR), architect
Negin Armioun (IR), architect
Collaborators:
Léa Trouvé (FR), architect
Meliina Rantalainen (FI), student in architecture
Aki Sahrman (FI), bachelor of architecture

Jury evaluation:

Pihabitat succeeds in deftly accommodating both construction and economic functions in the area in a way that is sympathetic to the place and landscape. The proposal is carefully executed throughout with a clear sense of balance. The land use solution, while entirely realistic, is rather flat and lacking in substance. A similar solution is put forward in a number of other entries, although Pihabitat is one of the more accomplished ones. The central green area with communal facilities is modest in scope. Residential property types are their practical implementation have been thoroughly researched and space has been allocated throughout the development for features designed to foster a sense of community. The enclosed gardens provide opportunities for kitchen garden-style urban cultivation, which not only adds a new functionality to the area but also helps to enhance its image. They can be considered a pull factor for the area.

However, the Jury felt that there was scope for the execution of the boundary with the agricultural land to be established more clearly. The area surrounding the cowshed and greenhouses has been developed with broad-based approach using existing buildings, new builds and outdoor space. Other existing buildings have been retained and chosen for development as part of the wider whole, although the Jury notes that under this proposal the Kettunen Centre would be demolished. The car parking facility in the direction of Paijalantie is a highly visible feature and expensive to implement. The street network is efficient, the scale of the public facilities is credible and particular attention has been given to the way run off is managed in gardens and parks and on the streets.

The commentary provides more detail on sustainable food and energy solutions as well as consumption and the role of the surrounding agricultural land in facilitating crop cultivation and cattle farming has been acknowledged. It also includes a discussion on how the economic and other practical considerations will impact on the area’s social cohesion. The proposed development of the waterfront takes account of the particular requirements of this natural green space. Indeed, the Jury felt that Pihabitat provided one of the best solutions for this area.

Description:

PIHABITAT is a concept that introduces co-living in a Piha or mixed-use courtyard and sustainable circular production based on agriculture and multi-functional units.

The project is inspired by Anttila’s historic qualities and aim to enhance the characteristics of Finnishness present on site beside its productive background. The core of the design interventions is to introduce a manual for a new interpretation of Pihapiiri. Production is dynamically integrated into development of Anttila and the whole village works as a production entity.
The aim is to add conversation between nature and built environment and connect Anttila to the flow of people and global fabric of tourism by activating lakeside as a recreational hub. Participatory methods are also included in Anttila building processes.

Leave a Comment

Your email address will not be published.